تاریخچه پارچه در جهان و ایران
تاریخچه پارچه در جهان
بافندگی از قدیمیترین صنایع دستی بشر به شمار میرود. بشر اولیه از ابتدای شروع زندگی پس از رفع نیاز خوردن و آشامیدن به فکر پوشش خود افتاد تاعلاوه بر پوشیدن بدن در مقابل تغییرات جوی نیز محفوظ بماند. این نیاز ابتدا با استفاده از پوست حیوانات شکار شده تأمین شد تا به مرور بشر با مشاهده پشم گوسفندان و سایر الیاف به فکر تابیدن الیاف و تولید نخ افتاد.
به دلیل خصوصیات فیزیکی الیاف و منسوجات و آسیبپذیری آنها از حشرات و آب و هوا. نمونه های ماقبل تاریخ منسوجات بسیار نادر است. اما دستگاههای اولیه بافندگی به دلیل چارچوب محکمترشان ماندگاری بیشتری داشتند و محققان توانسته اند با بررسی این آثار به جا مانده به تازه هایی از تاریخ پارچه و ریسندگی دست یابند. قدیمیترین آثار به جا مانده از بافندگی به عصر حجر یا سنگ در حدود ۵ هزار سال قبل از میلادی میرسد. در مصر باستان پنبه، پشم، ابریشم و کتان به کار برده میشود. پنبه سه هزار سال قبل از میلاد در هندوستان تولید و مصرف میشد و ابریشم نیز به استناد تقویم های چینی تقریباً در همین دوران ثبت گردیده است.
تاریخچه پارچه در ایران
پیشینه بافت پارچه در ایران به هزارههای پیش از میلاد میرسد. نمونههای قدیمی بسیاری نیز در کاوشها به دست آمده است.
کتان، کنف، پنبه و ابریشم از جمله البافی بودند که برای بافتن پارچه از آنها استفاده میشد.
کشف منسوجات ابریشم با منشا پیله های کرم ابریشم وحشی در گورهای یونان و شبه جزیره کریمه در قرن پنجم قبل از میلاد نشان دهنده صادرات ابریشم توسط هخامنشیان به یونان می باشد.
بافندگی در ایران از قرن سوم تا هفتم میلادی دارای اعتبار ویژه ای بود ، منسوجات ابریشمی در ایران به دلیل وجود نقش هایی باشکوه و رنگ های شفاف ممتاز بود.
دوک نخریسی اولین وسیله پارچه بافی است که الیاف را به نخ تبدیل میکند. تکامل این وسیله نقش مهمی در پیشرفت فن نساجی داشته و مقدمه پیدایش چرخ نخ ریسی بوده است. یافتههای باستانشناسی نشاندهنده استفاده دوک از دوره نوسنگی است.
در بسیاری از محوطههای باستانی عصر نوسنگی ایران دوکهای متعددی یافت شدهاند. مهری به دست آمده از محوطه چغامیشِ خوزستان متعلق به ۳۳۰۰ قم زنی را در حال نخریسی نشان میدهد. دستگاه بافندگی وسیله بعدی است که تاریخ ابداع آن به اوایل هزاره چهارم قبل از میلاد میرسد. بر روی مهری که از شوش به دست آمده است، دو نفر در کنار دستگاه بافندگی نقش شدهاند که نشاندهنده وجود این حرفه در آغاز عصر شهرنشینی است. این دستگاه یکی از دستاوردهای تاریخ تمدن است که تمدنهای ایران، چین، سوریه و مصر در تکامل آن سهم بسزایی داشتهاند. کار دستگاه بافندگی درهم تنیدن تار با پود است. دستگاه بافندگی تارها را به حالت کشیده نگاه میدارد تا پودها را بهآن ببافند. نخستین بافته یافت شده از تپه یحیی در کرمان، متعلق به هزاره پنجم قبل از میلاد و از نخهایی است که از الیاف حیوانی به دست آمدهاند.